Wednesday 17 May 2017

Kentang Lenyek/Mashed Potatoes Untuk Bayi 9 Bulan

Harini buatkan breakfast harraz kentang lenyek atau mashed potatoes. Kali ni Mama cuba campurkan keju atau cheese bagi rasa lemak lemak masin gitu. Memandangkan harraz pun dah 9bulan boleh advance sikit makan keju. Sebagai mama, kena pandai pilih keju yang sesuai dengan usia bayi. Ada yang serasi, ada juga bayi tak serasi dan boleh menyebabkan alahan/alergic.
Untuk harraz, mama pilih keju brand Beqa. Brand ni 100% Natural Cheese and made with Fresh Milk. Texture dia pun sangat soft. Makanan harraz pun bau sedap sangat.

Okay mama share sikit resepi :

Bahan-bahan

-Kentang/Potato
-Sawi
-Keju (khas untuk bayi)
-Ikan bilis
-Bawang merah/bawang besar
-Minyak Zaitun

Cara-cara

1- Potong kentang dan rebuskan atau kukus sehingga empuk, bila dah empuk angkat dan tapiskan.
2- Tumis bawang merah sehingga naik bau, masukkan sawi dan keju tambah sedikit air (supaya tidak terlalu kering)
3- Goreng ikan bilis sehingga garing dan tumbuk untuk dijadikan serbuk.
4- Campurkan kentang dan bahan yang ditumis tadi di dalam blendder dan blend sehingga halus. Bagi Mummy yang biasa lenyek/lecek boleh juga gantikan nye dari blend.
5- Lepas blend/lenyek barulah tabur kan serbuk ikan bilis untuk bagi perisa. (Harraz suka ikan bilis jadi wajib ada ikan bilis dekat makanan dia)

Ok siap. So far harraz ok dan tak ada elergic. Mama try bagi makanan dia campur keju selama 3 hari untuk test dia alah atau tak.




Hasil merebus, menumis & memblend jadilah kentang lenyek hihi


So ni lah keju yang aku maksudkan, 
Brand Beqa & best sekali packaging dia dlm bentuk stick
100% Natural Cheese


Makan sampai berkerut kening, pikir masalah dunia mybe.


No comments:

Post a Comment